Belajar Cepat Membaca Tablature Gitar

Kaidah Mudah Membaca dan Mengarifi Tab Gitar listrik

Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum

   Perian ini saya mahu berkongsi akan halnya satu topik yang sangat popular dikalangan pemain mandolin berkenaan dengan tab gitar listrik.
Pernah dengar tentang tab gitar akustik?

Pernah lihat tab gitar?

Tahu pendirian membacanya?

Atau anda lain faham lansung tentang tab gitar???

   Haaaa..jadi, takdirnya kamu tidak tahu dan mahu mempelajari tentang tab gitar, anda sedang membaca artikel nan betul!!!
Tanpa membuang musim jooomm kita mula berlatih tentang tab gitar!!!

Apakah Tab Gitar?

   Perkataan “TAB”
berasal berpangkal istilah muzik english iaitu
TABLATURE.
Tab adalah sepersaudaraan tanda jihat muzik atau music notation . Tab lebih mementingkan penerangan yang lebih jelas. Tab tidak membersihkan kerendahan atau ketinggian sesuatu pitch. Oleh sebab itu tab damping serupa dengan Sheet Music sahaja berbeza.
Tab lain memerlukan teori yang ki ajek maupun kefahaman yang mendalam mengenai muzik, tidak sama dengan Sheet Music. Sheet Music memerlukan kefahaman dan kemahiran bagi membaca not-not muzik kerana ia tidak menunjukkan segala apa yang cukup anda mainkan, sebaliknya ia menunjukkan bunyi apa yang patut dia mainkan. Tab/tablature tersohor dengan alat muzik bertali begitu juga ukulele, lute, vihuela dan lain-lain.

Bagaimanakah Membaca Tab Gitar?

1) Memaklumi Tuning Gitar listrikGambar rangka diatas begai rujukkan
Kenapa memahami tuning penting? Dalam pertanyaan ini, anda bukanlah memaui sira harus tahu untuk tuning gitar, tapi tahu susunan tuning gitar tersebut. Setiap tuning gitar n kepunyaan pitch-pitch yang mutakadim ditetapkan . Sebagai abstrak seperti dalam gambar bentuk menunjukkan gitar tersebut dituning “bendera”.
Pitch-pitch mandolin nan dituning standard akan disusun seperti berikut :
e
B
G
D
A
E

   Huruf “e”(kecil) atau dikenali sebagai “high e”(1st string) mengaplus makao paling kecil asal. Iaitu tali minimal di gitar akustik engkau. Intern rang tab, sira akan berada digarisan paling kecil atas. Diikuti pula dengan “B”( second string) dan seterusnya. Jadi ini bermaksud,gambar bagan tab merupakan tersuling!! Tali paling tebal iaitu “E”(osean) ataupun dikenali sebagai “Low E” adalah lawai keenam, minimum atas di gitar ia, tetapi dalam lembaga tab, ia berada di garisan paling dasar!!
Pertalian ini akan berubah bergantung kepada tuning gitar tersebut , NAMUN!!! Kalau gitar tersebut dituning “standard” ia akan sentiasa berada dalam susunan ini. Setiap tuning punya interelasi khusus dan sira tidak akan berubah!!!

2) Dari kiri ke kanan

Gambar rajah tersebut sebagai rujukkan
Tab dibaca pecah kiri ke kanan. Dan ia tak akan dibaca pecah kanan ke kiri. Seperti nan anda bisa lihat di gambar rajah diatas, itu adalah “A Major Scale”. Tapi untuk masa masa ini, anda pedulikan mengenai A major scale tersebut kerana motif anda saat ini lakukan belajar membaca tab. Update bukan saya akan menerangkan tentang “Scale”.
Membaca tab seharusnya terbit kiri. Bermula berpangkal nombor yang diletakkan paling kiri dan bergerak ke kanan. Dalam lembaga gambar, engkau menangkap tangan bahawa nombor paling kiri adalah “0–2–4-” dan ia diletakkan di garisan paling dasar. Sebagai halnya yang diterangkan sebelum ini, garisan minimal bawah mengoper tali paling atas gitar akustik anda. Bermaksud sira adalah tali Low E. Ini bermakna beliau harus mainkan nombor yang ditunjukkan di tali paling atas!..
Setiap nombor yang ditunjukkan di atas garisan tab berniat nombor fret gitar listrik engkau. 0 mewakili untai free, atau pun tidak menekan mana-mana kotak di fretboard sira. Manakala 2 bermaksud anda harus mengimpitkan kotak kedua di fretboard engkau. Dan begitu juga seterusnya. Peringatan!! Setiap nombor tersebut harus dimainkan ditali yang betul seperti yang ditunjukkan. Bermaksud, sekiranya 0 diletakkan di garis minimum dasar di dalam gambar tab, pastikkan anda pial tali free di tali keenam/low E.
“0–2–4-” berapa banyak nombor tersebut ditulis,ia bermakna berapa mana tahu beliau harus petik. Seperti
“0–2–4-” , maknanya 0 petik sekali, 2 petik sekali, 4 petik sekali.
Sebagaimana dengan yang lebih lanjut,nombor tersebut ditulis di garisan kedua minimum asal, maknanya mainkan di sutra kedua minimal atas gitar akustik anda. Biaya siluman nya ialah mainkan nan minimum kiri dahulu!!!
Cuba anda mainkan tab di gambar rajah tersebut.
Sekiranya beliau menghasilkan obstulen
” Do re mi fa so la ti do”
Tahniah!! Anda memahami segala yang saya terangkan!!

3) Chord gitar privat tulangtulangan Tab!!Panjang usus!! Anda sikit kembali akan tamat pengajian bermula institusi membaca tab!!! Chord??? Jangan takut, saya cuma menerangkat cara membacanya. Lamun sekarang anda belum boleh memainkan chord, tapi nanti anda akan dapat juga!!!
Gambar rajah menunjukkan nombor yang bertindih di atas setiap garisan. Tadi saya membersihkan bahawa baca tab harus dari kiri ke kanan. Makara kalau dalam situasi ini bagaimana??? Saya akan terangkan satu persatu!!
Nombor yang bertinding n domestik rajah begitu juga yang ditunjukkan di gambar di atas, engkau adalah chord. Nombor nan bertindih haruslah dipetik serentak atau strumming!! Haaaa, kangen lain dengan perkataan strum tu???? Hahahaha
Gambar rajah menunjukkan nombor yang bertindih tersebut ditulis sebanyak empat kelihatannya, bermakna ia harus strum catur bisa jadi. Sebagai halnya ” jeng jeng jeng jeng”
Haaaa..macam tu lah. Pandai buat bunyi mandolin pakai mulut ..hahahaha..
Nombor “4,6,6” ditulis sebaris keatas berujud anda harus tekan nombor tersebut kontan. Setiap chord mengharuskan ia menekan beberapa note dalam satu masa untuk takhlik “chord”.
Dari segi baris keberapa ataupun sutra apa yang layak ditekan, anda setara sebagai halnya segala yang saya terangkan sebelum ini. Garis (—) yang ki berjebah diantara nombor-nombor tersebut anda tidak perlu hiraukan, ia tak membawa apa-apa intensi nan benar-benar. Ia hanya seperti masa. Tapi kamu akan saya terangkan di update nan tidak, kerana ia enggak beberapa utama kerjakan mengaji tab . Saya juga galau engkau akan keliru kalau saya menjernihkan terlalu banyak topik dalam satu tahun.

Tahniah!!! Sira baru doang tamat pengajian di institusi membaca tablature/tab gitar!!!👏👏👏

Makara, saya harap anda faham dan mampu membaca tab/tablature. Saya akan update topik tab/tablature ini dengan lebih detail privat next update !!
Jadi pastikan anda lain terlepas update-update blog saya.😊

Seandainya terserah salah silap sepanjang penerangan saya, harap dimaafkan, dan takdirnya anda ada sebarang persoalan, nyatakan. Jangan malu bagi menyoal!!!

Sekian,
Assalamualaikum.

Source: https://azrulholocaust.blogspot.com/2017/07/cara-mudah-membaca-dan-memahami-tab.html